Автобиография

Четецът 3.0

Автобиография


Ние сме Арги и Бени. Ние сме блог „Четецът“.
Всяко завръщане предполага разказ за историята на отсъствието, а и опит за припомняне на миналото. Затова ще заделим няколко реда на зараждането и съществуването на „Четецът“ 1.0, на „Четецът“ 2.0 и на представянето на „Четецът“ 3.0

2009 г.
Арги, Бени и Дани са колеги в специалността „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ. Още в първи курс един от преподавателите-вдъхновители, а именно Гриша Атанасов, им пуска мухата да създадат блог. И те го създават. Ражда се „Четецът“ 1.0, в който трите пишат за книги и книгоиздаване, проза и поезия, дизайн и предпечат.

2010 – 2016 г.
Трите читанки минават през върхове и спадове в поддръжката на блога. Изграждат завидно количество материали, нови рубрики, Дани се решава да пусне дори няколко авторски материали. Изчитат стотици книги, изписват хиляди редове. В крайна сметка времето не достига на Дани и тя абдикира от поста си (но не и от любовта си към блога) в полза на Гергана Рачева. Тя създава една от най-прекрасните рубрики на „Четецът“, която понастоящем се казва „Кого живея? “ и споделя страхотни стихотворения с цел да привлече повече хора към общността на любителите на поезията. „Четецът“ вече е 2.0.

2017 г.
„Четецът“ 2.0 намира своя край. Без тъга. Без вина. Като естествен завършек на нещо, което обичаш, но се е изчерпало в тази си форма. Читанките имат нужда от почивка. И тази почивка продължава 3 години.

2020 г.
Арги и Бени са презаредили батериите и решават, че е крайно време за възраждане на „Четецът“. Версията е 3.0, защото блогът получава третото си начало, а създателите му стават на 30 г. „Четецът“ е много различен, Арги и Бени също. Всичко обаче е за хубаво, защото видяхте ли колко са готини новите дрешки на блога? Kudos, Яна Аргиропулос. В третата версия на „Четецът“ ще продължим да ви говорим за хубави книги, хубави практики, хубави тенденции. И като цяло ще сме доста по-позитивни и няма да се взимаме на сериозно, защото колко пък да е важно да бъдеш сериозен?


Да, знаем. Не ви казахме какво се случи между 2017 и 2020 г. И макар то да не е в сферата на блогването, ние искаме да си разкажем.
Арги отгледа две (!) деца. Прекрасни малчугани, благодарение на които тя ще ви бъде много по-полезна в подбора и коментара на детски книги. Също така се върна (макар никога да не го е изоставяла съвсем) към активната работа като графичен дизайнер, така че ще ви радва с все повече свежи и красиви визии. А личните ѝ проекти можете да следите на aaargi.com
Бени премина през няколко професионални промени, редактира и преведе десетки книги, продължи да бъде несериозна с поддръжката на личния си блог, но пък създаде професионален: benitorial.com, където можете да четете разни интересни неща за сферата на книгоиздаването.
И двете прочетохме много книги, работихме още повече, ходихме до Рим, но и преосмислихме смисъла на живота – не само нашия, а и като цяло. Знаем, че звучи претенциозно, но наистина 30-тата годишнина носи промени. За двете ни промените бяха различни, но ни доведоха до много подобни заключения. Че искаме да правим нещо вдъхновяващо, да бъдем по-позитивни, и да се опитаме да доставяме красота, смисъл и радост на читателите си. Затова „Четецът“ 3.0 ще бъде наистина различен. Защото и ние сме различни. И се надяваме да ни харесате и такива.