матилда

Книго-кино-маратон за деца и родители

Любими детски книги и техните филмови адаптации, които да споделим с децата си

От съвсем малка освен голям книгоман, съм и голям киноман. Още от дете обожавам веднага след като прочета интересна книга, да открия и дали е филмирана и възможно най-скоро да изгледам адаптацията. Доставя ми страхотно удоволствие да сравнявам собствения си прочит с този на сценаристите и режисьорите (до такава степен, че и дипломната ми работа в университета беше именно на тази тема). 
Напоследък повече от всичко обичам да правя същото с децата си – прочитам им една книжка (и двамата все още не могат да четат сами) и ако им хареса, гледаме филмовата и адаптация. Освен, че прекарваме качествено супер приятно време заедно, преноса на книгата в друга среда като тази на киното поражда интересни въпроси и теми на разговор, извън обичайните, свързани със сюжета и героите на книгата.

Тук ви предлагам някои от любимите ми детски книги и техните кино адаптации, които може да прочетете/изгледате сами или в компанията на някое хлапе.


  1. Хари Потър от Дж. К. Роулинг

Не мога да изненадам никого с този избор, а и не се и опитвам. Поредицата за Хари Потър се превърна в любима както на книгоманите, така и на киноманите по цял свят. Вкъщи четенето на книгите е по-бавно заради възрастта на децата ми (5 и 3), но гледането на филмите е същинско събитие. Всички се размечтаваме за мантии невидимки, хитроумни карти или поне един бирен шейк. А точно сега е и най-пекрасното време от годината, в което да се потопите в магьосническия свят на Хари, Рон и Хърмаяни.

Теми на разговор: Филмите за Хари Потър могат да предизвикат безброй интересни и вълнуващи въпроси като това защо е нужно някои части от книгата да отпаднат при заснемането на филма; дали подбора на актьорите съвпада с представата ни за героите; как магията в киното изглежда толкова истинска; защо Дъмбълдор се играе от един актьор в първите два филма, а от друг в следващите (понякога децата забелязват дори най-дребните неща) и още, и още…

  1. Фантастичният господин Фокс от Роалд Дал

Всъщност тук съвсем спокойно можем да добавим почти всички останали детски книги на Роалд Дал и техните екранизации – Матилда, Чарли и шоколадовата фабрика, ГДВ, Вещиците и т.н. Аз избрах Фантастичният господин Фокс заради забележителната stop-motion анимцаия по книгата, дело на режисьора Уес Андерсън. Ако гледате филма без дублаж, ще се насладите и на допълнително удоволствие – гласовете, озвучаващи героите са на звезден екип, включващ Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Оуен Уилсън, Уилям Дефо. 

Теми на разговор: Типично в стила на Уес Андерсън филмът не се движи в абсолютен унисон с повествованието на книгата, така че неизбежно се появяват въпроси за разликите между книгата и филма, защо някои неща се добавят, защо се променят и т.н.

3. Мечо Пух от А. А. Милн

Тук “изходните” книги са няколко, защото освен оригиналния роман на Милн, могат да ви попаднат и цветните истории от поредиците на Дисни. И въпреки че оригиналът си е оригинал и всички знаем колко добър е той, не бих пренебрегнала и книжките от филмчетата на Дисни, особено ако “читателите” са съвсем малки деца. Филмите за Мечо Пух също са няколко, но фаворитът на нашето семейство определено е адаптацията от 2011 г. с режисьори Стивън Андерсън и Дон Хол. Тя е дълга час и е много увлекателна, забавна и пълна с чудесни песни.

Теми на разговор: В този филм липсват някои герои от оригиналната книга и реално той е “базиран” на нея, т.е. историята може сериозно да се различава, така че въпросите могат да се въртят около тази тема. А също и: как хората, които правят филма знаят как звучат песничките, които героите си пеят; защо Мечо е облечен с блузка, но няма панталонки и други супер забавни и не по-малко сложни теми за разговор с малки деца.

  1. 101 далматинци от Доуди Смит

Обзалагм се, че много от вас са забравили както за книгата, така и за анимацията по нея. Аз поне бях, но е в списъка ни за четене и гледане, веднага след като приключим с Чарли и шоколадовата фабрика. Когато бях дете обожавах и книгата, и филма и съм почти убедена, че Понго, Пердита и техните кутрета веднага ще станат любимци и на моите деца. А Круела безспорно е един от най-култовите злодеи в детската литература, така че нямам търпение да стигнем и до нея.

Теми за разговор: Анимационната адаптация е от 1961 г., така че тук може да се обсъди непреходността на изкуството и това колко прекрасно е, че можем да се радваме заедно не само на стари книги, но и на стари филми и да ги преоткриваме отново след десетилетия. (Добре де, това звучи малко като разговор за възрастни, но разбирате накъде бия…)

5. Малкият принц от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Осъзнавам, че Малкият принц е деликатен избор за такъв списък и знам, че не всеки обича книгата и я намира за интересна. Разбирам също и че е сложна не само концептуално, но и като цяло за четене с по-малки деца, но не мога да не я добавя тук, ако ще и да е само за удоволствие на родителите. Анимационният филм от 2015 г. е базиран на книгата, като следва повествованието с решение “история в историята”. Дали заради известността на книгата на Екзюпери или заради самите качества на филма, той се превръща в най-успешният френски филм, разпространяван по света.
Теми за разговор: Страшно много са. И очаквайте от философска книга – филосовски въпроси 😉


Ще се радвам да споделите кои книги и филми обичате да четете и гледате с децата си и какви теми на разговор пораждат те. В коментари тук или във фейсбук страницата ни винаги са добре дошли и предложения за още книго-кино-маратони като тези. 

Арги

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *